Heckmeck
Tillverkare
Lautapelit
Spelare
2-7
Speltid
20 minuter
Webb
http://www.lautapelit.fi
Ca Pris
160:-
  Intryck: 8     Innehåll: 8   16
 
 

Tänk dig att du är en höna. Tänk dig att på en grill någonstans finns rostade maskar, bara för dig. Rainier Knizia har gjort det igen, ett roligt tärningsspel för en lite yngre publik, som vid närmare genomspelning visar sig besitta ett oanat strategiskt djup.

Spelet har följande premisser. Du har sexton gedigna plastbrickor med värden från tjugoett till trettiosex och med olika antal maskar på. Med hjälp av 8 sexsidiga tärningar skall du pricka in en av de sexton brickorna för att ro hem maskarna på dem. Flest maskar finns på de brickorna som har högst nummer, och det är också de som är svårast att komma åt.

Strategin dyker upp när du skall plocka tärningar. Du slår ett slag, väljer den eller de tärningar du vill ha, slår nästa slag, väljer tärningar, och landar förhoppningsvis någonstans mellan tjugoett och trettiosex, helst på en bricka ingen annan höna runt bordet norpat åt sig. Brickorna staplas i hög. Du kan också stjäla de synliga brickorna motspelarna har plockat åt sig, om du får ett värde som motsvarar det exakta värdet på deras brickor. Misslyckas du med slaget får du lägga tillbaka den översta brickan i din hög på bordet och vända ner den bricka som har högst värde. Det är faktiskt riktigt knivigt att välja tärningar. Ett misslyckat slag kan vara förödande!

Strategi och slump blandas i en härlig röra. Enda nackdelen är att med få spelare blir spelet något obalanserat, då mängden brickor att välja på blir mindre. Ju fler som spelar, desto fler brickor finns tillgängliga hela tiden, och den ledande spelarens försprång har en tendens att bli något mindre, och inte fullt så omöjligt att bryta.

Det är briljant i sin enkelhet, det går snabbt att spela, och det är faktiskt riktigt charmigt, utseendemässigt. Vem vill inte ha en glad mask på en grill? Som familjespel är det oslagbart. Jag konstaterar glatt att Knizia inte har tappat stinget och att jag återigen vill ikläda mig rollen som höna och krafsa åt mig av de smakliga maskarna.

Text: Åsa Roos


 
  Sätt ditt eget betyg på Heckmeck!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 4 personer röstat.
Intryck 7,75
Innehåll 8,25
Sammanlagt betyg 16
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006