Smallworld - Cursed
Tillverkare
Days of Wonder
Spelare
2-5
Speltid
80 minuter
Webb
http://www.daysofwonder.com
Ca Pris
95:-
 
  Intryck: 7     Innehåll: 7   14
 
 

Cursed är en expansion till det ypperliga spelet Smallworld som utan omsvep stulit mitt hjärta med buller och brak. Jag säger det nu, eftersom jag kommer att låta lätt lyrisk över vissa aspekter av expansionen.

För det första – Days of Wonder som producerat Smallworld har låtit sina fans tävla om att skapa nya raser och förmågor. Och sedan har de tryckt upp de vinnande förslagen i expansioner! Hur coolt är inte det?

I just Cursed har det tillkommit två raser, Goblins och Kobolder, samt fem specialförmågor, Cursed, Hordes of, Ransacking, Were- och Marauding.

Goblins låter spelaren erövra en ras som satts i nedgång med en rasmarkör mindre än vad som vanligtvis krävs. Kobolderna är enormt många – jag får minst 11 stycken – och för det andra kan jag inte erövra en region med mindre än två av dem.

När vi spelade fick jag kombon WereWizards, vilket innebar att jag på jämna rundor kunde erövra angränsande länder med två brickor mindre än de som vanligen krävs. Förmågan Cursed lyckades ta ut min värsta fiende och bästa vän alverna som annars är svåra att ta kål på, men nu blev de näst intill ospelbara eftersom förmågan till skillnad från resten av förmågorna som finns inte gav något tillskott bland rasmarkörerna. Istället var vi många som betalade tre mynt för att slippa plocka upp dem.

Smallworld har alltid varit lite slumpmässigt och blir inte mindre så nu när Cursed dykt upp. Mycket hänger på när du som spelare får välja din ras, vilken kombination som dyker upp och hur brädet ser ut. Det strategiska elementet kan bli omkullkastat helt av en superoptad kombination. Det som räddar Smallworld, och denna expansion, är att det är så roligt att upptäcka alla knasiga kombinationer som kan dyka upp. Vem vill inte spela Hordes of Ghouls?

Helt ärligt gör expansionen vare sig till eller från, men den är söt och det är så otroligt charmigt att Days of Wonder låter spelarna vara med, så jag ger den tummen upp.

Text: Åsa Roos


 
  Sätt ditt eget betyg på Smallworld - Cursed!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 8
Innehåll 8
Sammanlagt betyg 16
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006