Krutrök & Sägner
Tillverkare
Interaktiv historia
Omslag
Mjukpärm
System
Krutrök & Sägner
Sidor
144
Ca Pris
200:-
 
  Intryck: 6     Innehåll: 8   14
 
 

Krutrök & Sägner är ett svenskt historiskt rollspel som utspelar sig i Sverige anno 1809. Utgivare är föreningen Interaktiv Historia, som ägnat mycket tid åt slaget vid Sävar som utspelade sig just år 1809. Det var det sista slaget som ägde rum på svensk mark.

Det är en historiskt ambitiös bok, med en genomgående och mycket grundlig bakgrundsbeskrivning som går in både på politiska och militära strider. Det enda jag tycker saknas är en mer levande beskrivning av hur vanliga människor levde. I många fall finns det en ytlig redogörelse för hur politiken och det militära läget såg ut i landet, vilka politiska skeenden och strömningar som lett till vad och varför, men det saknas en känsla för rollspel i beskrivningarna. Var finns krokarna jag kan hänga upp mina berättelser på? Resultatet är att det blir en torr och historieboksliknande text som inte manar till egna utflykter i det historiska landskapet. Det är synd eftersom Sverige vid den här tiden är ett oerhört intressant land. Att gå från stormakt till ett land som står med avsevärt reducerad politisk makt är ingen liten övergång.

Författarna blidkar mig dock med sin grundläggande redogörelse i rollpersonsavsnittet där de utan omsvep berättar att, nej, kvinnor har inga nackdelar i regelsystemet, men jo, kvinnor var utsatta och hade mycket mindre makt i dåtidens Sverige än deras manliga motsvarigheter. Underbart, eller som Gert Fylking brukar säga, äntligen!

Regelmässigt är Krutrök & Sägner ett kompakt system. Rollpersoner har tre egenskaper – Karisma, Lärdom och Fysik, och dessa egenskaper har ett värde mellan 1 och 6. De här egenskaperna läggs på rollpersonens färdighetsvärde för att få fram ett kompetensvärde. Med två 6-sidiga tärningar skall jag sedan slå under det här värdet för att lyckas med min handling. Ju lägre resultat jag får, desto bättre lyckas jag. Smidigt.

Färdigheterna köper jag, och jag har 20 poäng att handla för till att börja med. Jag kan också köpa specialiseringar och expertis inom ett visst område. Då blir jag bättre på just det området som specialiseringen gäller. För att balansera upp systemet kan jag bara ha en fördjupning och en expertis per färdighet. Funkar bra tycker jag.

I Stridssystemet har Fysik en framträdande roll, liksom stridsfärdigheten som jag väljer att använda. För att avgöra vem som går segrande ur en strid slår båda kombattanter ett Fysik + färdighetsslag. I närstrid vinner den som slår högst, medan personen med högst differens i avståndsstrid skjuter först och därmed har möjlighet att oskadliggöra sin motståndare.

Reglerna är som sagt slimmade och smidiga och väl illustrerade med tydliga exempel som gör det lätt att förstå hur de skall tillämpas. Riktigt vasst.

Som spelledare har jag också möjlighet att röra mig lite utanför en strikt historisk miljö. Krutrök innehåller också sägner, och det är gott om information om sagoväsen och om hur jag skall använda mig av dem i en kampanj.

I spelledaravsnittet finns matnyttig information om hur jag bygger en bra stämning och hur jag hanterar olika situationer som uppstår. Det handlar om handfasta, konkreta och tydliga tips även här.

Längst bak i boken finns ett äventyr som heter Sista slaget. Det är ett ganska linjärt äventyr, men det ger en god idé om hur rollspelet är tänkt att spelas.

Språkligt är rollspelet helt okej. Något torrt här och där, men det är korrekturläst och informationen finns där jag letar efter den, vilket jag uppskattar. Här är en författare som tänkt efter lite före. Bra gjort.

Grafiskt sett är Krutrök & Sägner ett trivsamt rollspel. Det är lite kraftiga ramar som ibland stör när jag läser, men för det mesta är det inte allt för knöligt att ta sig igenom texten. Illustrationerna är faktiskt riktigt stämningsfulla, mest för att de verkligen har samma känsla som bildspråket på 1800-talet.

Sammanfattningsvis är Krutrök & Sägner ett högst specialiserat rollspel och tilltalar förmodligen en ganska smal och begränsad publik, men för den publiken är det ett bra val, därav betyget.

Text: Åsa Roos


 
  Sätt ditt eget betyg på Krutrök & Sägner!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 4 personer röstat.
Intryck 6,25
Innehåll 7,75
Sammanlagt betyg 14
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006