Shadows over Filmland är ett nytt supplement till det innovativa deckarrollspelet Trail of Cthulhu. Till en början var jag aning skeptisk då det första äventyrssupplementet, Stunning Eldritch Tales enligt min mening var något av en besvikelse. Så när jag först läste om Shadows over Filmland var jag lite fundersam på vad det egentligen kunde vara de hade kokat ihop. Omslaget fick mig att tänka lite på 50-talets rymd och monster B-filmer, medan baksidestexten talar om att ”Cthulhu” går på bio, och att det är en hyllning till 30-talets gamla skräckfilmer. Så det var med ett stort mått nyfikenhet jag började läsa boken.
I korthet så kan man sammanfatta det som en inledning och tretton mer eller mindre fristående äventyr i en ny setting till Trail of Cthulhu, kallad Backlot Gothic. Backlot Gothic är en vag och namnlös del av världen där rollpersonerna sätts i miljöer så som de porträtterades i 30-talets skräckfilmer. De utspelade sig i en vagt amerikaniserad variant av ett Östeuropa, eller andra regioner som ofta stannat i utvecklingen och där exempelvis bilar, telefoner eller elektriska apparater är ovanliga eller inte förekommer. Dessa miljöer kombineras med en distinkt touch av Lovecrafts Mythos.
Supplementet börjar med två inledande avsnitt, i det första får man inblick i likheter och olikheter mellan H.P. Lovecrafts berättelser och 30-talets skräckfilmer. Avsnittet gränsar stundvis till filmvetenskap med diskussioner om bakomliggande psykologiska faktorer, men är ändå både intressant och lärorikt. I det andra avsnittet får miljön Backlot Gothic en genomgående beskrivning, med förklaring om hur de två författarna tänkt sig den. Jag blir även mycket förtjust i de kortfattade spelledarpersoner och platsbeskrivningar, som ingår i avsnittet Backlot Gothic. Här känner man igen tankarna frånGumshoe-systemet, inriktat mot samberättande och att sätta själva historien och mysterielösandet i första rummet.
De efterföljande avsnitten är sedan tretton äventyr där vart och ett av dem tar inspiration från eller är baserat på mer eller mindre kända 30-tals skräckfilmer, som Dracula med Bela Lugosi, Frankenstein och Mumien med Boris Karloff, Osynlige mannen, samt flera andra mindre kända filmer. Varje äventyr har sedan fått en mer eller mindre distinkt ”Cthulhu Mythos” prägel, där inspiration från filmerna vävts ihop med personer, monster och företeelser ur HP Lovecrafts berättelser.
Uppbyggnaden av äventyren med relativt korta och klara scener är även den hämtad från 30-talets skräckfilmer. Dessa äventyr skiljer sig också markant från det lite mer historiskt förankrade som delvis kommit att prägla Chaosiums Call of Cthulhu-supplement och äventyr. Det finns exempelvis inga direkta kartor och platsnamn, medan beskrivningarna är vaga likt förlagorna inom skräckfilmen. Det finns även inspiration från andra källor, som i det vagt Delta Green-inspirerade sista äventyret, The Final Reel, där rollpersonerna ställs inför uppgiften att avbryta inspelningen av filmen The Call of Cthulhu.
Shadows over Filmland är en gedigen inbunden bok med en, enligt mig, mycket trivsam och sparsmakad layout. Illustrationerna är i samma underbara stil som i själva rollspelet Trail of Cthulhu. Texterna i sig är fantastiskt välskrivna, lättlästa och allt är strukturerat på ett överskådligt och bra sätt. Boken innehåller väl avskiljda rutor i texten där exempelvis viktiga detaljer, information och spelledarpersoner lyfts fram.
I korthet så är hela boken en ren njutning att läsa. Den kombinerar på ett riktigt roligt sätt andan från de klassiska skräckfilmerna med Lovecrafts Mythos, och lyfter resultatet till något nytt och spännande. Samtliga av äventyren är kanske inte helt originella, eller helt utan problem, men de har en mycket hög lägsta nivå och de är alla riktigt roliga och inspirerande. Shadows over Filmland är utan tvekan ett av årets bästa rollspelssupplement, och huvudparten av äventyren håller mycket hög klass.