Smallworld
Tillverkare
Days of Wonder
Spelare
2-5
Speltid
80 minuter
Webb
http://www.daysofwonder.com
Ca Pris
500:-
  Intryck: 8     Innehåll: 9   17
 
 

Det första som slår mig med Smallworld är “många pluppar”. Det andra, när jag tittar i lådan är “Oooo! Organiserat!” Skall jag välja två ord för att beskriva Smallworld måste det ena bli “genomtänkt”. Det andra vacklar mellan “roligt”, “omspelbart” och “fantastiskt”.

Smallworld är ett brädspel som sätter dig i skorna på olika raser som har som uppgift att erövra så mycket de kan, sprida ut sig tunt och sedan förtvina bort i intigheten då nya raser tar över och erövrar efter dem.

Spelet är avpassat efter 2 till 5 spelare, och varje spelarantal har varsin karta. Bokstavligt talat Det finns fyra olika kartor i lådan.

Varje spelare får börja med att välja en ras och en specialförmåga. Olika raser har olika egenskaper och varje specialförmåga hottar till dem ytterligare. Eftersom både ras och specialförmåga slumpas finns det otroligt många variationer som kan komma upp på bordet. Sex raser och sex specialförmågor finns att välja på till att börja med.

Spelaren med spetsigast öron börjar. I varje runda får man välja ras, erövra regioner, lägga sin ras i decline (nedgång) och samla segerpoäng i form av mynt.

Beroende på ras i kombination med specialförmågor får man olika antal rasmarkörer att lägga ut på kartan. Ett antal för rasen och ett tilläggsantal för specialförmågan. När vi spelade hade vi mellan 9 och 14 markörer i spel på samma gång. Två markörer krävs för att erövra en region, om den inte har särskilda egenskaper som ökar markörkravet eller redan är bebodd, då antalet markörer som krävs ökar med antalet markörer som redan ligger på regionen. Man kan också bygga förstärkningar, och några av rasernas specialförmågor kan komma i spel.

När man är klar med sitt erövrande får man arrangera om sina liggande markörer och jämna ut oddsen lite, sedan får man sina segerpoäng (1 för varje region, om rasen inte har någon specialförmåga). Sedan är det dags för nästa spelare.

Den enda regelkonflikten uppstod när en ny ras skulle väljas då en tidigare gått i decline. Det står marginellt olika i regelboken och på de referenshäften som följer med spelet. Dock var det en obetydlig skillnad.

Reglerna är oförskämt lätta att lära sig. Det tog två rundor att till fullo fatta hur spelet spelades och sedan hade vi ytterligare åtta rundor på oss att finslipa taktik. Eftersom det finns så många raser (14) och så många specialförmågor (20) var det enda som saknades tid att lära sig de olika raserna och vad de klarar av, samt hur de funkar i kombination med specialförmågorna.

Enda nackdelen som jag upplevde det är att vara sista spelare, eftersom de bästa raserna ryker omedelbart när övriga spelare har fått välja. Under sista rundan är det också otacksamt om man blivit rejält erövrad och inte kan byta ras. Det ger inte så många möjligheter att ta igen regioner.

I korthet går det fort, det är kul och det är banne mig omspelbart så det ryker om det. Tro det eller ej, men regelboken är på 12 sidor, varav 6 och en halv är regler. Resten har att göra med raserna och hur man organiserar lådan.

Jag sade att ett av orden jag måste använda är genomtänkt. I lådan finns det utrymme för varenda liten plupp (och de är många till antal) och rasmarkörerna har till och med en låda med lock! I regelhäftet står vilka utrymmen i den gjutna plastinlagan som skall innehålla vad och – tadaa! – allt får plats och är listigt infogat i lådan för att undvika att pluppar hamnar lite varstans när man flyttar spelet. Det är banne mig genialiskt.

Som grädde på moset finns det en tom rasmarkör och en tom specialförmågemarkör i lådan. Dessutom finns det tips om hur du skapar en bra ras och en bra specialförmåga utan att göra spelet obalanserat.

Grafiskt passar illustrationerna konceptet, och det är vackert och färgglatt att se på. Det är högt produktionsvärde på det här spelet, och det är högt underhållningsvärde. Definitivt värt att köpa, till och med för de som föredrar Risk framför World in Flames.

Text: Åsa Roos


 
  Sätt ditt eget betyg på Smallworld!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 14 personer röstat.
Intryck 7,86
Innehåll 8,29
Sammanlagt betyg 16,15
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006