Svenil rollspelet
Tillverkare
Svenil Games
Omslag
Mjukpärm
System
Svenil
Sidor
120
Ca Pris
200:-
 
  Intryck: 6     Innehåll: 5   11
 
 

Att stå med Svenil, sjätte utgåvan, i händerna gör mig lycklig. Inte för att det är något särskilt med boken, men för att det omedelbart tar mig tillbaka till ett SydCon för många herrans år sedan, när jag såg det för första gången.

Precis som förordet påpekar så är Svenil förmodligen Sveriges första indie-rollspel, och som sådant är det skönt att se att det har överlevt så här länge. Men det är inte bara nostalgivärdet som skall bedömas i en recension, så vidare till innehållet.

Svenil är ett rollspel som driver med det mesta, inklusive genren rollspel. Det utspelar sig i en lätt vriden version av den typiska svenska småstaden, en stereotypisk Svenssonförort, med bara en lätt slagsida av det absurda. Regelboken är indelad i åtta korta kapitel och till dess fördel så är det en lättläst och lättsam bok att läsa. Ungefär femton av de 104 sidorna består av ett äventyr som ger ett smakprov på vad det är för ställe man har hamnat på.

Reglerna är baserade på gamla goda basic role-playing som ligger till grund för de svenska rollspel som var i ropet när Svenil först gavs ut. Grundegenskaperna är baserade på 6-sidiga tärningar, och färdighetsslagen slås med 20-sidiga tärningar. Färdigheterna i sig är ganska... intressanta. Jag misstänker att jag känner en person med minst färdighetsvärde 18 i “Dricka Kaffe”, och kanske mer åt färdighetsvärde 4 i “Bli Full”. Det är inte utan att jag fnissar lite då och då när jag läser listan. “Satanism” får mig att brista ut i gapskratt. Jag har fortfarande inte funderat ut vad man skall ha färdigheten “Titta på TV” till, men det finns säkert någon sadistisk spelledare som väljer att utsätta sina spelare för ändlösa timmar framför caféprogram, bara för att komma åt pensionären Herberts nyckel till skrotupplaget. Se där, det fanns visst ett användningsområde i alla fall.

Med det sagt så måste jag ändå påpeka att många av färdigheterna, liksom tillhyggen och regelsituationer, ibland känns som om de finns i spelet “bara på kul”, inte för att det finns ett syfte med dem. Färdigheter som “Satanism” och “Titta på TV” är passiva, du kan som spelare inte aktivt göra något med dem, vilket innebär att de blir mindre roliga i spelsituationer. Reglerna har helt enkelt fått stå tillbaka för att det skall bli kul att läsa, en inte alltid helt lyckad prioritering.

Spelledaravsnittet är ett annat problemområde, mest för att instruktionerna är dubbeltydiga. Det läggs dessutom ett enormt fokus på vad spelledaren får och inte får göra, vad som skall och inte skall hända, i princip hur spelet skall spelas utifrån regelförfattarnas uppfattning.

Utseendemässigt står det sig ganska bra med sin enkla och serieinspirerade layout. Lukas Thelins teckningar ger en än starkare seriekänsla till rollspelet, och även om jag tycker att det i vissa fall bretts på lite väl mycket, så passar text och bild väl ihop. Texten tar nämligen också ut svängarna rejält på sina ställen.

Fördomarna borde inte störa, med tanke på att spelet säger sig driva med desamma, men det ger mig ändå en viss fadd smak i munnen att elaka stereotyper som rötägget anses roliga, och att det är okej att bara två av sexton av stereotyperna är tjejer, även om det stämmer väl in på hur det brukar se ut, inte minst i rollspel.

En sak som irriterar mig är det ganska slumpartade användandet av “han” och “hon”. I texterna är det nämligen inkonsekvent. Ibland skrivs enbart “han” ut, och ibland finns båda med. Det här ger blandade signaler till läsaren och det är dåligt. Det är en sådan där grej som jag tycker borde ha fixats i andra upplagan, men som fortfarande finns med i den sjätte.

Vad blir slutsatsen? Svenil riktar sig till en specifik målgrupp, och hör du inte till den målgruppen är det kanske inte så intressant för dig. Själv får jag väl säga att även om jag förstår vad författarna är ute efter, så är det inte min typ av humor. Jag misstänker att jag är alldeles för mycket av en bokmal för det.

Text: Åsa Roos


 
  Sätt ditt eget betyg på Svenil rollspelet!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 12 personer röstat.
Intryck 7,58
Innehåll 6,75
Sammanlagt betyg 14,33
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006