Demon Hunter
Tillverkare
Margaret Weis productions
Omslag
Pdf
System
Cortex
Sidor
199
Ca Pris
150:-
 
  Intryck: 5     Innehåll: 6   11
 
 

Demon Hunters är det tredje i raden av rollspel som kommer ifrån Margaret Weis. Tidigare har förlaget givit ut Serenity och Battlestar Galactica, så det är med visst intresse jag plockar upp den här boken.

Demon Hunters handlar om kampen mellan Gud och Satan. Spelaren står på Guds sida i konflikten, och är medlem av Brotherhood of the Celestial Torch. På andra sidan står Order of the Infernal Scepter.

Settingen är fokuserad på humor. Författarna driver ganska friskt med allt vad religiösa samfund och religionshistoria heter. Viss historietolkning får mig att skratta högt, andra inslag – som den lila ninjan – är inte så kul. Förutom kristendomen har Demon Hunters även en tendens att blinka åt andra rollspel. På genomläsningen hittar jag referenser till World of Darkness, Call of Cthulhu och ett par andra system. Harry Potter får sig också en känga.

Vid det här laget kan jag reglerna ganska bra, eftersom rollspelet bygger på Cortexsystemet. I Cortexsystemet är det upp till spelare och spelledare att välja svårighetsgrad, i det här fallet kallas de recruit, veteran och seasoned veteran. Svårighetsgraden avgör hur många poäng jag har att bygga rollperson för.

Rollpersonsskapandet fokuserar på mitt koncept, och som spelare uppmuntras jag att tänka igenom vilken typ av demonjägare jag vill vara, inte enbart på mina värden och skills. Jag kan dessutom välja mellan att vara människa eller en övernaturlig varelse som exempelvis vampyr eller varulv, även om det inte direkt uppmuntras i reglerna.

Det finns också, till skillnad från de tidigare Cortexböcker som släppts, genvägar att skapa rollpersoner. Precis som i Serenity och Battlestar Galactica finns det också färdigskapade rollpersoner åt spelarna om man så önskar. Ett bra drag. Det går snabbt att börja spela och det är ju trots allt därför man skaffar ett rollspel.

Färdigheter och egenskaper är avpassade till spelets natur, dvs de består till stora delar av ockultism, galna vetenskapsfärdigheter och stridsfärdigheter. Författarna driver även här med sig själva. Spelet presenteras som en bordsrollspelssimulation av äkta vara, dvs spelarna spelar agenter som spelar agenter, därför finns det också passande nog en tillgång som heter “meta-game awareness” som tillåter rollpersonen att veta saker som pågår på en metanivå, dvs det spelaren vet. Det här är lite kul.

Färdighetsslagen är enkla sammanslagningar av egenskap plus färdighet mot en svårighetsgrad. Systemet är lätt att lära sig och förhållandevis smidigt att använda.

En sak som är helt nytt, och passar settingen utmärkt, är att man – om man råkat trilla av pinn – kan återuppliva sig genom att köpa ett nytt liv. Eller noga räknat en tillgång som kan återuppliva dig. Har du inte nog med erfarenhetspoäng för att köpa den kan du ta en ny nackdel att betala för den.

Som vanligt, faktiskt, när det gäller böcker från Margaret Weis så är spelledarkapitlet välmatat med tips om hur jag bäst lägger upp min kampanj, vad jag skall tänka på när jag skriver mina äventyr och mängder med tips och råd runt hur jag bäst skapar rätt stämning för spelet. Mycket bra och trevlig information.

Layouten är inte den bästa och istället för illustrationer är boken full av fotografier. Det gör tyvärr att man tappar lite stämning. Jag får intrycket av att det är hobbyfotografen som fått i uppdrag att plåta sina kompisar till rollspelet. Inte så hett kanske. Det är läsbart men lätt rörigt. Omslaget är... fult. Illustrationen är inte det värsta jag har sett, men det ger ett mindre än professionellt intryck. Ingen hit med andra ord. Språket däremot är både roligt och stämningsfullt. Hela boken är full av fotnötter och jag anar en viss inspiration från fotnötternas mästare, Terry Pratchett, på det området.

Slutgiltigt omdöme är att Demon Hunters är ett småroligt koncept med en förvånansvärt välresearchad bakgrund. Är man ute efter ett rollspel med humor är det här ett av ganska få att välja mellan.

Text: Åsa Roos


 
  Sätt ditt eget betyg på Demon Hunter!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 0 personer röstat.  
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006