CthulhuTech
Tillverkare
Mongoose Publishing
Omslag
Hårdpärm
System
Framewerk
Sidor
288
Ca Pris
440:-
 
  Intryck: 5     Innehåll: 2   7
 
 

Vid första anblick ser CthulhuTech ut som mitt drömrollspel – en hybrid mellan science-fiction och Call of Cthulhu. Tyvärr faller konceptet platt redan i det inledande kapitlet. Man har alltså valt att para ihop Cthulhu med animé-mechas. Det är öppet krig mellan mänskligheten och Migou (som vän av ordning känner som Mi-Go), samt en hög med kulter, bland annat Deep Ones.

Vad Cthulhu har bidragit med till det här rollspelet mer än namnet i titeln förstår jag inte. Man hade lika gärna kunnat ta vilken animé som helst med lite tentakler i och gjort precis samma sak, utan att på köpet besudla mythosen med kladdigt giriga händer. Det här är en Lovecraft-fantasts mardröm. Det finns ingen smygande skräck, inga mysterier, inga långsamma mentala sammanbrott. Allt är ute i det öppna, och som alla skräckfilmsfantaster vet så är det just den smygande skräcken som är värst. Här får jag istället allt serverat på en stor tallrik med så många tentakler att det till slut mest liknar spenatspaghetti. Cthulhu känns intryckt med inte så lite våld och syftet att agera säljargument.

Settingen är som följer: Mänskligheten har uppfunnit den så kallade D-Engine, en motor som är en outtömlig kraftkälla. Varandes Cthulhu, så är energin naturligtvis baserad på en icke-Euklidisk rumsuppfattning och har en tendens att driva forskarna som arbetar med den till galenskap. När mänskligheten expanderar med hjälp av den här arkana teknologin så råkar de trampa Migou på tårna, som skickar en flotta klonade, genmanipulerade och minnesmanipulerade krigare kallade Nazzadi till jorden för att sätta människorna på plats. Nazzadi byter efter många om och men sida, och nu har Migou invaderat med sina mechas (!). Åtskilliga kulter har också slagit upp ögonen för vad som händer, Hastur och Dagon finns med som kombattanter och alla har naturligtvis sina egna mechas eller specialvarelser att slåss med.

Systemet är baserat på dice pools med T10 som bas. Det känns väldigt storyteller, men Framewerk, som regelsystemet heter, har slängt på lite extra features som gör det hela lite mer regelintensivt (kanske också lite mer realistiskt) och därmed även lite mer komplicerat. Det som dock tydligt framgår är att rollpersonerna är exceptionella. De är hjältar och därmed basta. Förutom att boken är lite ostrukturerad på sina ställen så är det klara, koncisa och på det stora hela ganska enkla regler. Spelledaren bör dock vara beredd på att få bläddra en hel del om spelgruppen vill hitta på något utanför ramarna för effektslagen.

Att skapa en rollperson kan verka lite bökigt till att börja med, men det funkar rätt bra. Ordningen författarna har valt att lägga informationen i är lite bakvänd för mig. Jag föredrar att ha ett hum om vad jag håller på med och “vill bli” innan jag börjar sätta ut grundegenskapspoäng (som jag sedemera fick ändra i ett par gånger när jag valt yrke) men för att få reda på det i CthulhuTech måste jag läsa hela kapitlet. Jag har 35 poäng att fördela över 6 egenskaper, och 20 poäng att fördela över de färdigheter jag vill ha. Färdigheterna kostar ett poäng per T10, och det finns tydliga anvisningar i yrkena om vilka färdigheter man som novis inför systemet bör satsa på för att lyckas med det yrke man väljer. Bra det!

Layouten är faktiskt ett av de områden jag inte har tänkt klaga så mycket på. Det enda som stör är att typsnittstorleken ändras från kapitel till kapitel och att sammanfattningarna av ett stycke ligger direkt efter stycket ifråga och inte samlat på ett ställe i slutet av kapitlet, samt att sidnumren är lite svåra att uppfatta. Annars är det här ett snyggt och prydligt men inte för den skull tråkigt rollspel med schysst layout och ofta vackra, stämningsfulla bilder.

Det är på det stora hela inget dåligt rollspel, men författarna har valt att använda Cthulhu i titeln. Genom det aktiva valet har de också givit mig förväntningar på innehållet, och det är förväntningar de inte lever upp till. Alltså får CthulhuTech ett tämligen lågt betyg, en klapp på huvudet och ett vänligt men bestämt “gör om ­– gör rätt” av denna recensent

Text: Åsa Roos


 
  Sätt ditt eget betyg på CthulhuTech!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 12 personer röstat.
Intryck 7,33
Innehåll 7,08
Sammanlagt betyg 14,41
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006